11 september 2024

Muziektherapie erg breed inzetbaar

0

Heb jij of heeft iemand in je omgeving te maken met psychische klachten? Muziek kan helpen om deze klachten te verminderen! Muziek wordt ook wel eens emotie genoemd. Dit komt omdat muziek onze emoties kan bereiken en dus ook kan veranderen. Muziek heeft zoveel invloed op je stemming. Sommige mensen kunnen erdoor relaxen, anderen gebruiken het vooral om hun emoties even lekker te kunnen laten gaan! Het is niet voor niets dat concerten en festivals zo populair zijn bij veel mensen. Wél is het belangrijk om je gehoor te beschermen wanneer je wordt blootgesteld aan harde geluiden of lawaai. Zo kun je ook op latere leeftijd nog blijven genieten van muziek en geluiden uit je omgeving. Je kunt een gehoorapparaat kopen wanneer je al schade hebt opgelopen en hier graag iets aan wilt laten doen. Ga hiervoor langs bij een audicien voor een gehoortest en kom erachter hoe het met jouw oren gesteld is.

Bij welke doelgroepen wordt muziektherapie ingezet?

Muziektherapie is vooral na de Tweede Wereldoorlog op gang gekomen. In deze tijd ontstond er veel meer aandacht voor het welzijn van mensen met geestelijke problemen. Er kwamen allerlei creatieve oplossingen op de markt om psychische problemen te verminderen en ook volledig tegen te gaan. Ook vandaag de dag is muziek een veelgebruikt middel in therapieland. Dit komt omdat deze therapievorm erg breed inzetbaar is gebleken. Zo wordt het ingezet bij mensen met depressies en psychotische stoornissen. Daarnaast is het ook een veelgebruikt middel om bijvoorbeeld verslavingsproblematiek of gedragsproblemen tegen te gaan. Ook zie je muziektherapie toegepast worden in de gehandicaptenzorg en bij de revalidatie van mensen. Denk aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel en CVA. Daarnaast is muziektherapie zeer effectief bij kinderen. Denk aan kinderen met autisme of ADHD. Ook wordt het ingezet bij mensen in verzorgingstehuizen die dementie hebben of gedragsproblemen vertonen.

Ontdek zelf wat muziek voor je kan betekenen!

Wanneer je zelf niet zo lekker in je vel zit, kun je misschien ontdekken wat muziek voor jou kan betekenen. Hiervoor hoef je niet gelijk in therapie te gaan. Heb jij in de ochtend moeite om op gang te komen? Zet eens een muziekje aan en wie weet komt jouw lichaam zo ook wel in de actiestand! Ook helpt muziek je om je vrolijker te voelen wanneer je in een sombere bui bent. Muziek kan je zelfvertrouwen geven en je steunen wanneer je het hard nodig hebt. Wanneer je stress hebt, kan muziek helpen om je gedachten weer rustig te krijgen. Wél is het belangrijk dat je de juiste soort muziek kiest bij wat je nodig hebt. Ga jij voor iets vrolijks of juist iets verdrietigs?

Geef een reactie